Nähdyksi tuleminen

Elämä tarjoilee haavoittavia kokemuksia. Se tarjoilee myös kauniita kokemuksia. Kauneus saattaa olla kadoksissa jos olemme liikaa haavoilla. Niin haavoilla ettei osaa, jaksa tai pysty enää työstämään ja siten parantamaan itseään. 

Itselleni haavoittavia kokemuksia on ollut esimerkiksi koulukiusaaminen. Ylipäätään lapsuudessa tapahtuneet hajottavat asiat ovat usein vaikeimpia työstettäviä. Olmmehan silloin kun tyhjä paperi, minne voi kuka tahansa piirtää mitä tahansa. Lapsella ei ole vielä riittävän kehittynyt ymmärryskyky, ja siksi hän kuvittelee että näin se maailma on ja toimii. 

Sitä rakentaa itselleen muureja. Suojautuu ja sulkeutuu. Mieli luo tarinoita, joissa muut ovat uhka. Alkaa etsimään keinoja, millä tulisi rakastetuksi. Ihminen hakee hyväksyntää, ja ensin tietysti ensimmäisiltä guruiltaan eli vanhemmiltaan. Hinnalla millä hyvänsä. Se on lajityypillemme myös ominaista: halu ja tarve kuulua joukkoon sekä tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. 

Mieli hakee pitkin elämää keinoja; millä ja miten saan rakkautta ja hyväksyntää? Tosiasiassahan sitä pitäisi riittää vain itselleen: olla rauhassa sen kanssa millainen on. Itsensä rakastaminen ja hyväksyminen on elämän mittavin työ. Oman itsensä kanssa kun on AINA. Pitää siis myös antaa itselleen kaikki tekemänsä virheet, mokat ja ikävät teot anteeksi. Niiden kanssa täytyy pystyä elämään. 

Jostain syystä on myös sellaisia ajatuksia, missä kategorioimme omia hyviä ja huonoja puolia sisäisissä keskusteluissamme. Voi kuulostaa seuraavanlaiselta: 

"Minulla on upeat hiukset, mutta kasvoni ovat värittömät"

"Nenäni on vääränlainen"

"Olen selkeästikin liian temperamenttinen"

"Olen liian tunteellinen"

"Olen kylmä ihminen"

Ja listaahan voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Usein näihin liittyy myös ikäviä tarinoita; joku on kritisoinut tai sanonut jopa leikkisästi hyvää tarkoittavan kommenti, mikä on kääntynyt vastaanottajan päässä negatiiviseksi. Sitä sitten päättää, että koska kasvot ovat värittömät, niin pitää laittaa meikkiä ja paljon, piilottaa se niin kutsuttu värittömyys. Entä jos jonkun mielestä se onkin äärettömän kaunista ja kiehtovaa? 

Luonteepiirteisiin liittyviä asioita hävetään myös yllättävän paljon. Jokaisella on meistä jokin mielipide. Harvalla on edes riittävästi informaatiota antaakseen mitään järkevää palautetta. Joku on saattanut määritellä meitä menneisyydessä vaikkapa kylmäksi ihmiseksi. Tilanteeseen on saattanut liittyä   kommunikaatiokatkos tai väärinymmärrys jota ei ole koskaan korjattu. Uskon jokaisen yrittävän parhaansa, siltä tasolta käsin mistä pystyvät sen hetkisestä kehityksestään ja elämäntilanteestaan käsin. Monet ikävät kommentit johtuvat väärinymmärryksistä, mutta toisaalta myös yllättävän usein sanojasta itsestään. Se kuuluisa peiliefekti. Kommentteja kylmyydestään kuullut saattaa alkaa välttelemään intiimiä kohtaamista, koska uskoo itsekin jollain tavalla sen olevan totta. Ei haluta ottaa riskiä että kuulee sen vielä uudelleen. Kuka haluaa kuulla olevansa kylmä? 

Silti, sitä alkaa supistamaan itseään. Ainakin hetkellisesti, ikävän kommentin jälkeen. Miettii, että olenko todellakin tuollainen? Ja lähtee deletoimaan mielessään "Ahaa. Olen liian tunteellinen. En näytä tätä puolta kenellekään, eihän kukaan kestä tällaista". Tosiasiassa kukaan ei ole liian kylmä tai liian tunteellinen, tai ylipäätään liian mitään. Me ihmiset olemme tuntevia olentoja, myönsimme sitä muille tai emme. Kaipaamme kaikki rakkautta. 

Valitettavan usein niissä puolissa mitkä olemme "poistaneet käytöstä" sijaitsee myös ominaisuuksia jotka tekevät meistä rakastettavan. Jos pyrkii olemaan vain miellyttävä ja täydellinen, ihmisestä tulee teflonia. Vähän tylsää omasta mielestäni. Ja aina on jossain joku, joka arvostaa negatiiviseksi luokittelemaasi piirrettä. Jopa rakastuu siihen. 

Mitä sitten tarkoittaa nähdyksi tuleminen? Se tarkoitaa sitä, että uskaltaa näyttää itsensä mahdollisimman aitona versiona. Uskaltaa puhua omaa totuuttaan sekä käyttäytyä ja näyttäytyä oman totuutensa mukaisesti. Meillä kaikilla on taitoja ja jotain sanottavaa. Elämän tarkoitus ei ole niiden piilottelu. Ne puolet tahtovat tulla esiin, et syntynyt piilottelemaan aidointa itseäsi. 

Nähdyksi tuleminen tarkoittaa, ettei piiloudu siinä kohtaa, kun pitäisi avata suu. Vaan kertoo mitä aidosti ajattelee, helpon vastauksen sijaan. Koska häpeä ajaa meitä, emme monestikaan käyttäydy tai puhu niin kuin aidosti haluaisimme. Sitä saattaa tahtoa halata tai kehua jotakuta ihmistä, mutta koska ei olla ennenkään tehty niin, kynnys rikkoa jää saattaa olla valtava. Taustalla on pelko: jos näytän aidon itseni, niin minulle saatetaan nauraa. 

Rakastava lapsuus, persoonasi ja taitosi ovat saaneet kehittyä rakastavassa, hyväksyvässä ja kannustavassa ilmapiirissä, antaa tässäkin asiassa jonkin verran etumatkaa. Myös läheiset ihmissuhteet kuten ystävät ja parisuhde voivat antaa mielettömät määrät kokemuksia nähdyksi tulemisesta. Lopulta kuitenkin tärkeintä on itsensä työstäminen ja rohkeus hypätä. Sisäistä työtä tekemällä voi päästä perille mihin tahansa. 

Se voi olla aluksi pelottavaa. Koska silloin kun paljastaa aidointa itseään, on myös haavoittuvimmillaan. Tulee herkästi pelko, että mitä jos minua ei hyväksytäkään enää? Monella ei välttämättä ole kokemuksia nähdyksi tulemisesta ollenkaan. Tämä asia vaatii rohkeutta ja luottamusta sekä vahvaa rakkautta itseä kohtaan. 

Se hetki, kun sinulle tärkeä ihminen on edessäsi, läsnä ja valmiina kuuntelemaan ja ottamaan sinut vastaan, saattaa tuntua todella oudolta. Ja miten parantavaa se samalla olla. Se, kun tulit ulos kuorestasi ja saitkin hyväksyntää. Joskus tähän muutokseen voi todella riittää yksikin läheinen ihmissuhde. Yhdestä positiivisesta kokemuksesta voi lähteä liikkeelle positiivinen dominoefekti. 

Harjoitus ja aika auttaa. Aluksi voi tuntua todella oudolta olla näkyvästi se versio keneksi on muuttunut viikko, kuukausi tai kymmenen vuotta sitten. Pienin askelin voi kuitenkin lähteä sitä kohden. Olisi kuitenkin sääli jos maailma ei näkisi aidointa sinua, koska jokaisella on jotain annettavaa. Nyt on siis hyvä aloittaa. Oikeat ihmiset ymmärtävät ja haluavat nähdä sinut parhaimmillasi. Heihin kannattaa panostaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Energiahoitoa, joogaa ja äänimaljoja Balilla

Omassa keskuksessa pysymisestä, kehon kuuntelusta ja luovasta tilasta

Mitä on kauneus?